'Argumentatie gameverbod onvolledig'

Redactie

De argumentatie van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) om gewelddadige computergames te verbieden, is onvolledig. Dat zegt psycholoog Peter Nikken dinsdag in het NRC Handelsblad.

Nikken, de schrijver van het in 2007 verschenen boek 'Mediageweld en Kinderen', is van mening dat de minister zijn onderzoek gebruikt zoals het hem uitkomt. Ook andere bronnen die Hirsch Ballin hanteert om het verbod op gewelddadige games te onderbouwen, worden door Nikken, die werkt voor het Nederlands Jeugdinstituut, niet erkend als onweerlegbaar bewijs voor het verband tussen agressie en geweld. Hij vindt dat de bewindsman het beoogde verbod voor een deel baseert op een onvolledige interpretatie van het boek.

Hirsch Ballin wil een verbod instellen op de verkoop van extreem gewelddadige games aan minderjarigen, schreef hij in juni aan de Tweede Kamer, als de branche zelf niet met goede maatregelen komt. Het gaat in het bijzonder om games waarbij het neerschieten van menselijk ogende vijanden centraal staat. Wanneer dit verbod voor 2012 geen succes oplevert, wil de CDA'er een algemeen verbod instellen op de verkoop van dergelijke games aan jongeren.

De minister wilde niet op de uitspraken van Nikken reageren, schrijft de krant.