Thuiskweker mediwiet houdt werkstraf

Redactie

Een 47-jarige Amsterdammer die thuis naar eigen zeggen wiet kweekte om zijn pijn en die van zieke buurtbewoners te verlichten is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur. Eerder kreeg hij van de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van zestig uur en een week voorwaardelijke cel opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag een gevangenisstraf van vier weken geëist tegen de man. De Amsterdammer bleek 27 augustus 2008 bijna twee kilo hennep in zijn woning te hebben. De politie kwam de drugs op het spoor nadat een buurtbewoner had geklaagd over stankoverlast.

De man zou de hennep om medicinale redenen kweken voor met name kankerpatiënten. Behalve dat de hennep pijn verlicht, gelooft de Amsterdammer dat hoge doses van het roesverwekkende THC, dat in hennep voorkomt, kankercellen aanvalt.

Volgens de Hoge Raad is het kweken van wiet voor medicinale doeleinden in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan. Het OM stelde dat daar nu geen sprake van is omdat niet is gebleken dat de man geen baat zou hebben bij de bij de apotheek verkrijgbare medicinale wiet. Hij zou wiet van de apotheek eerst eens moeten proberen.

Het hof stelt er niet over te twijfelen dat de man met 'de beste intenties' handelde en dat het winstoogmerk bij hem dan ook niet vooropstond. Maar aangezien er geen goed medisch-wetenschappelijke begeleiding paraat stond, kleefden er flinke risico's aan het gebruik van de hennep van de man. Ook veroorzaakte de handelwijze van de man stankoverlast voor zijn buurtbewoners. Daarom heeft het hof besloten de man wel een straf op te leggen, maar een lagere dan het OM had geëist.