100.000 walrussen gestrand in Alaska

Roel (Zapato)

In de buurt van Point Lay in Alaska zijn naar schatting zo'n 100.000 walrussen gestrand. De beesten zijn op hol geslagen door het deze zomer opnieuw in recordtempo smeltende poolijs. Het is niet de eerste keer dat er walrussen stranden op de kust van Alaska. In 2007, maar ook in 2009, sloegen al tienduizenden walrussen op de vlucht. Honderden jonge dieren overleden toen, omdat er te weinig ruimte was op de te kleine stranden.

Bioloog Anthony Fischbach is werkzaam in het gebied, en ontdekte de afgelopen dagen dat het proces uit 2007 en 2009 zich opnieuw aan het voltrekken is. Er zijn al 20.000 walrussen gestrand, op elkaar geplakt in clusters van zes- tot achthonderd dieren. Nog 80.000 walrussen zijn onderweg naar de stranden.

In de normale situatie trekken de mannetjes rond deze tijd van het jaar richting de Beringzee, terwijl de vrouwtjes en kinderen achterblijven in de Chuckchibaai, waar ze naar voedsel zoeken. Net als enkele jaren geleden is er echter geen ijs meer, wat de dieren dwingt op zoek te gaan naar een andere verblijfplaats.

Uit clementie met de walrussen heeft de dierenbescherming de 240 plaatselijke Inuït verzocht geen misbruik van de situatie te maken. Daarnaast vragen zij om een vliegverbod boven het gebied, daar de walrussen in 2007 en 2009 door vliegtuigen in paniek raakten en zo honderden jonge dieren pletten.

Mark Serreze van het National Snow and Ice Data Center in Boulder zegt dat het poolijs op het recordjaar 2007 na nog nooit zo hard is gesmolten als deze zomer. Normaal stopt de dooi half september. Op het moment drijft er veertig procent minder ijs in de wateren rond de Noordpool en is de ijskap in die periode geslonken met meer dan drie miljoen vierkante kilometer, meer dan honderd keer België. Zeker zeventien diersoorten worden daardoor nu met uitsterven bedreigd.

Foto's van de gestrande walrussen zijn hier te bekijken.