Staat veroordeeld voor opvragen foto's Autoweek

Redactie

De Nederlandse staat moet een schadevergoeding van 35.000 euro betalen wegens het opeisen van foto's van Autoweek. Het ging om foto's die onder toezegging van anonimiteit waren gemaakt. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde vandaag dat de vrijheid van meningsuiting was geschonden door de foto's op te eisen.

De politie vermoedde dat op een foto in het blad bij een reportage over illegale straatraces een auto te zien was die eerder als vluchtauto was gebruikt bij een ramkraak. De Autoweek-journalist wilde de foto's niet afstaan, omdat hij daarmee afspraken over anonimiteit van de mensen op de foto zou schenden.

Door de foto's op te eisen schond de politie, en dus de Nederlandse staat, artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. De schadevergoeding moet binnen drie maanden worden betaald aan uitgever Sanoma.

Hoofdredacteur Tonie Broekhuijsen van Autoweek laat op de site van het blad weten blij te zijn met de uitspraak in de 'principiële zaak'. "De voor het journalistieke beroep noodzakelijke bescherming van bronnen en bronmateriaal werd door justitie in deze kwestie met voeten getreden."