EU begint procedure tegen Frankrijk over Roma

Redactie

De Europese Commissie begint een procedure tegen Frankrijk vanwege het uitzetbeleid van Roma. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) toonde zich dinsdag "persoonlijk overtuigd" van de noodzaak van een dergelijke maatregel. Ze noemde de circulaire van de Franse regering waarin het uitzetten van Roma een prioriteit wordt genoemd "een schande". Een definitief besluit valt binnen twee weken.

Reding voelt zich door de circulaire door Frankrijk op het verkeerde been gezet. Eerder hadden twee Franse ministers de Europese Commissie nog verzekerd dat van een specifiek tegen Roma gericht uitzetbeleid geen sprake was. De commissaris noemde de tegenstrijdige uitlatingen schokkend.

De Fransen pasten maandag hun memo aan. "Niet alleen woorden moeten veranderen, ook het gedrag", beklemtoonde Reding. Volgens haar druist de Franse behandeling van de Roma in tegen Europese verdragen.

Een inbreukprocedure van de Europese Commissie houdt in dat een lidstaat er formeel van wordt beschuldigd de EU-wet niet na te leven. Als de reactie van het land niet bevredigend is, kan de commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen.

EU begint procedure tegen Frankrijk over Roma
EU begint procedure tegen Frankrijk over Roma (Foto: ANP)