Vier jaar cel geëist voor Culemborgse rellen

Redactie

Tegen een 22-jarige verdachte van een drievoudige poging tot doodslag op nieuwjaarsdag in Culemborg is dinsdag vier jaar cel geëist. Justitie verdenkt de man van Marokkaanse komaf ervan met een auto in de Culemborgse wijk Terweijde de voortuin van een woning in te zijn gereden terwijl daar een groepje mensen stond.

Aanvankelijk meende justitie dat sprake was van een drievoudige poging tot moord, maar de officier van justitie vindt toch dat een vooropgezet plan niet bewezen kan worden. Het incident vond 1 januari rond 05.00 uur plaats in de Van Diepenbrockstraat. De auto kwam uiteindelijk tegen de gevel van de woning tot stilstand. Drie mensen die in de tuin stonden raakten gewond aan hun benen en hoofd.

Advocaat Arthur van der Biezen stelt dat zijn cliënt in paniek raakte nadat hij door een groepje mannen van Molukse afkomst met stenen werd bekogeld. De 22-jarige Iliass M. zou hier zo van zijn geschrokken dat hij de controle over het stuur verloor. "Ik vreesde voor mijn leven en het leven van mijn vrienden. Door paniek belandde ik in de tuin", beweerde M. tegenover de rechter. Vrienden die bij de 22-jarige in de auto zaten verklaarden tegenover de politie aanvankelijk echter dat M. bewust naar de Culemborgse wijk reed om verhaal te halen. Bij de rechter-commissaris trokken de mannen die belastende verklaring weer in.

Het geweld tussen de Marokkanen en Molukkers in de wijk Terweijde zou zijn opgelaaid nadat een auto van een Molukker in vlammen was opgegaan. Na dit incident ging een groepje Molukkers naar het huis van een 48-jarige Marokkaan, die vervolgens met honkbalknuppels werd afgetuigd. Volgens de Molukkers zat de zoon van de 48-jarige Marokkaan achter de brandstichting van de auto. Ook zou de voorruit van de auto van M. volgens de verdachte beschadigd zijn door Molukkers.

Eind april werden de vier mannen van Molukse komaf door de rechtbank in Arnhem al veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 22 maanden voor onder meer poging tot doodslag en openlijke geweldpleging tijdens nieuwjaarsnacht. Justitie had naast celstraffen voor de komende twee jaar ook huisarrest geëist tijdens de jaarwisseling, maar dat vond de rechtbank te ver gaan.

In de Culemborgse wijk Terweijde heersen al langer spanningen tussen groepen Marokkanen en Molukkers. Na de ongeregeldheden werd de mobiele eenheid ingezet om de rust te bewaren in de wijk.