'Gemeenten moeten beter handhaven'

Redactie

Gemeenten hebben te weinig aandacht voor handhaving van de regels. Wie bij de gemeente aanklopt omdat zijn buurman de regels voor een bouwvergunning overtreedt, moet vaak jaren procederen voordat de gemeente ingrijpt en soms gebeurt dan nog niets. Dat constateert de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een rapport dat dinsdag verschijnt, schrijft het Nederlands Dagblad.

Het trage ingrijpen van gemeenten zorgt volgens de ombudsman voor veel frustratie. Mensen die zich wel aan de regels houden voelen zich ongelijk behandeld. Uit het rapport zou blijken dat gemeenten zelfs na een rechterlijke uitspraak die hen verplicht in te grijpen nog steeds niets doen. Volgende maand wordt een nieuwe wet van kracht die vergunningen op het gebied van bouwen, wonen, ruimte en milieu moet stroomlijnen. Dat helpt volgens de ombudsman maar een beetje. "Het wordt duidelijker wanneer welke vergunning moet worden toegepast", zegt hij in de krant. "Maar het probleem dat er te weinig aandacht is voor handhaving van de regels, wordt er niet mee opgelost."

Na overleg met gemeenten en deskundigen heeft de ombudsman een handhavingswijzer opgesteld. Voorop staat dat gemeenten duidelijk moeten zijn over hun beleid en wat ze kunnen betekenen.