Mogelijk link België bij explosie Denemarken

Redactie

De Deense politie heeft zondag camerabeelden vrijgegeven van de man die ervan verdacht wordt een explosief te hebben laten afgaan in een hotel in Kopenhagen afgelopen vrijdag. Volgens de politie heeft de man mogelijk banden met België.

De identiteit van de Franssprekende man is nog niet bekend. In een poging de man te identificeren heeft de politie foto's en camerabeelden van de man vrijgegeven. De man had documenten bij zich die verwezen naar drie verschillende identiteiten. "We hebben zijn vingerafdrukken over de hele wereld gestuurd en dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. Op het moment hebben we dus een groot probleem", aldus politiewoordvoerder Svend Foldager. "De man heeft een overvloed aan identiteiten. Het probleem is dat hij geen van hen is. Dit is een persoon die een hoop heeft gedaan om zichzelf te vermommen."

Mogelijk heeft de verdachte banden met België. De man had vlak voor de explosie vrijdag een busticket gekocht naar België.

De politie heeft eerder gezegd dat de explosie mogelijk een terreurdaad was, maar Foldager zei geen informatie te hebben dat de verdachte onderdeel uitmaakte van 'iets groters'. "Of het wel of niet een terreurdaad was, is puur giswerk", aldus Foldager.

Vrijdag vond in een badkamer van een hotel een explosie plaats. Er vielen geen slachtoffers. Agenten arresteerden niet veel later in een park in het centrum van de stad een Franssprekende man. Hij werd gezien toen hij vlak na de explosie bij het hotel wegrende. Met een robot verwijderden de agenten een tas van het middel van de man, omdat er vanuit werd gegaan dat er mogelijk explosieven in zouden zitten. In het hotel werden een vuurwapen en geladen munitiemagazijnen gevonden.