[F1] Uitslag Grand Prix van Italië

Peterselieman

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur haalde via een goede pitstop Jenson Button in die tweede werd. Felipe Massa eindigde op Monza als derde. De nieuwe leider in het kampioenschap is Mark Webber die als zesde finishte.

Ferrari-coureur Fernando Alonso mocht de race van poleposition vertrekken, voor McLaren-rijder Jenson Button en de tweede Ferrari-coureur Felipe Massa. Kamui Kobayashi moest vanuit de pits vertrekken omdat zijn versnellingsbak gewisseld was.

De beste start was voor Button die Alonso verschalkte in de eerste bocht, terwijl de Ferrari's naast elkaar reden, met Alonso die voor Massa eindigde. Bij de tweede chicane raakte Massa Hamilton, waardoor de Brit met een afgebroken rechtervoorwielophanging op moest geven.

Daarachter kende Nico Rosberg een goede start en klom op naar de vierde plaats, voor de eveneens goed gestarte Robert Kubica. Michael Schumacher klom naar plaats acht, voor Mark Webber die na de start ver teruggevallen was. Adrian Sutil viel door een uitstapje langs de baan terug naar de laatste plaats. Kobayashi kwam helemaal niet weg uit de pits.

Button trok meteen een klein gaatje met Alonso, maar de Spanjaard wist na enkele ronden het tempo te vinden, maar tot een aanval kon het in de beginfase op de met veel downforce rijdende Button niet komen. Na vijf ronden was het Webber die de achtste plaats terugpakte op Schumacher door hem aan het einde van het rechte stuk te passeren.

Button bleef zwaar onder druk staan van beide Ferrari's die sneller dan de McLaren leken, maar de Brit pakte met name in de Lesmo's genoeg tijd om de eerste plaats te behouden. Na 12 ronden reden nog tien rijders binnen 20 seconden van elkaar. Vitantonio Liuzzi had ondertussen Pedro de la Rosa ingehaald voor plaats twaalf, terwijl Sutil beide HRT's passeerde. Bruno Senna moest snel daarna opgeven.

De leider in de race Button voerde het tempo op en creëerde een gat van ruim een seconde, maar Alonso deed even later hetzelfde, waardoor de Spanjaard de Brit in het oog hield. Sutil haalde de ene na de andere achterblijver in en lag na zeventien ronden alweer zeventiende. De eerste die een pitstop maakte was Jaime Alguersuari,  maar de Spanjaard bleef in het achterveld rijden.

Na twintig ronden kreeg Sebastian Vettel problemen met zijn Renault-motor en hij verloor meteen een plaats aan teamgenoot Mark Webber. De Duitser verloor veel tijd. Alguersuari moest naar binnen om een drive-through penalty voor het missen van een bocht in te lossen. De Spanjaard verloor hierdoor enkele plaatsen.

Na ruim de helft van de race was nog niemand van de toppers binnengeweest voor een pitstop. De coureurs behielden een status quo wat betreft de afstand van elkaar. Button reed de snelste rondetijden met Alonso op het vinkentouw. Massa volgde op iets grotere afstand, met Rosberg ruim vijftien seconden achter de Braziliaan. Vettel leek ondertussen geen problemen met zijn motor te hebben, want de Duitser kon het tempo van teamgenoot Webber weer volgen.

De 35e ronde betekende de eerste stops voor de leiders. Kubica kwam als eerste binnen, een ronde later gevolgd door Rosberg en Webber. Button kwam in de 37e ronde binnen, samen met Nico Hülkenberg die Kubica voorbleef. De Duitser hield de Pool zodanig op, zodat Webber de Renault-rijder in kon halen. Vettel kwam in de laatste banden binnen voor banden en pakte plaats vier.

Vooraan won Alonso eenvoudig voor Button en Massa. Vettel eindigde als vierde, voor Rosberg, Webber, Hülkenberg, Kubica, Schumacher en Rubens Barrichello.

Alonso kwam een ronde na Button binnen en kende een zodanig snelle inlap, waardoor de Spanjaard de Brit nipt voorbleef en de leiding overnam. Massa sloot direct na dit duo aan. Alonso trok gelijk een gat met Button. Op plaats vier lag de nog niet gestopte Vettel die zeer snelle rondetijden noteerde, waardoor Red Bull probeerde de Duitser vier plaatsen te laten klimmen. Teamgenoot Webber zat klem achter Hülkenberg die enkele keren de eerste chicane afstak, maar zijn zesde plaats toch behield.

Met nog vijf ronden te gaan hadden alleen Vettel en Petrov hun stop niet gemaakt. Trulli parkeerde op dat moment zijn bolide op het rechte stuk met een rokende motor. Webber haalde met drie ronden te gaan eindelijk Hülkenberg in, wat hem een zesde plaats opleverde.

Uitslag Race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:16:24.572
2 Jenson Button McLaren-Mercedes +2.938
3 Felipe Massa Ferrari +4.223
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing +28.196
5 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +29.942
6 Mark Webber Red Bull Racing +31.276
7 Nico Hulkenberg Williams +32.812
8 Robert Kubica Renault +34.028
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +44.948
10 Rubens Barrichello Williams +1:04.213
11 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:05.056
12 Vitantonio Liuzzi Force India F1 +1:06.106
13 Vitaly Petrov Renault +1:18.919
14 Pedro de la Rosa Sauber +1 Ronde
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
16 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
17 Timo Glock Virgin Racing +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Lotus F1 +1 Ronde
19 Sakon Yamamoto HRT F1 Team +1 Ronde
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +3 Ronden
DNF Jarno Trulli Lotus F1 +7 Ronden
DNF Bruno Senna HRT F1 Team +42 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +53 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +53 Ronden


Coureursstand na Monza

Pos. Coureur Team Punten
1 Mark Webber RBR-Renault 187
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 182
3 Fernando Alonso Ferrari 166
4 Jenson Button McLaren-Mercedes 165
5 Sebastian Vettel RBR-Renault 163
6 Felipe Massa Ferrari 124
7 Nico Rosberg Mercedes GP 112
8 Robert Kubica Renault 108
9 Michael Schumacher Mercedes GP 46
10 Adrian Sutil Force India-Mercedes 45
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 31
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 21
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 16
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 13
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 7
17 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 6
18 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 3
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
20 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
22 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
23 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
25 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 0


Stand constructeurs na Monza

Pos. Team Punten
1 RBR-Renault 350
2 McLaren-Mercedes 347
3 Ferrari 290
4 Mercedes GP 158
5 Renault 127
6 Force India-Mercedes 58
7 Williams-Cosworth 47
8 BMW Sauber-Ferrari 27
9 STR-Ferrari 10
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0