[WK] Argentinië verslaat Oranje

JJdJ1984

Om 0.30 uur stond in het Argentijnse Rosario de finale van het WK vrouwenhockey op het programma. Nederland wist na eerst al mazzel gehad te hebben in de halve finale tegen Engeland de finale niet in winst om te zetten. Het team van bondscoach Herman Kruis zag het al in de openingsfase misgaan. Deze klap kwam de ploeg niet meer te boven. Het werd 3-1 voor Argentinië

In een uitverkocht stadion werd uiteindelijk om tien over half één afgeslagen door het Nederlandse team. De dames waren behoorlijk onder de indruk van de sfeer die in het stadion hing. De Argentijnse ploeg werd door massa's volk aangemoedigd en vooral aanvoerster en publiekslieveling Aymar kreeg een hoop applaus. Een prima start voor de Argentijnse ploeg. Een goed geplaatst backendschot kwam bij Rebecchi terecht en die wist Joyce Sombroek in de derde minuut al te passeren. Een viertal minuten later was het opnieuw raak door een strafcorner van de Argentijnen. De specialiste van de Argentijnse ploeg, Barrionuevo, schoot de bal keihard richting doel en belandde uiteindelijk via de handschoen van Sombroek in het Nederlandse doel.

Na een kwartier spelen leek Nederland wat sterker te worden. Er kwam wat meer balbezit maar echte kansen leverden dit niet op. Met nog een vijftiental minuten op de klok in de eerste helft kwam de eerste strafcorner voor Nederland. Marilyn Agliotti werd op haar stick geslagen en verdiende daarmee de corner. Maartje Paumen wist deze corner niet te verzilveren en schoot hem naast het doel van de Argentijnse dames. Ondanks dat Nederland wat meer aandrong in het tweede gedeelte van de eerste helft leidde dit uiteindelijk nog niet tot een doelpunt. Hopelijk komt dat in de volgende 35 minuten goed.

In het begin van de tweede helft ging Nederland via Lidewij Welten voortvarend van start. De Nederlandse wist een strafcorner te verdienen en hiermee de eerste kans in de tweede helft te krijgen. Helaas was het deze keer de keepster van de Argentijnen die niet wilde meewerken aan een doelpunt. Zoals wel vaker is driemaal dan uiteindelijk toch scheepsrecht. Maartje Paumen kon de derde Nederlandse strafcorner uiteindelijk wel achter de Argentijnse doelvrouw krijgen en bracht Nederland terug in de wedstrijd. Ook de Argentijnse dames kregen niet veel later opnieuw een strafcorner. Doordat een bal op een Nederlandse voet werd geschoten. Ditmaal hoefde de Nederlandse verdediging niet aan het werk omdat de strafcorner door de Argentijnen werd verprutst. 

Toch was het de Argentijnse ploeg die even later alsnog wist te scoren. Een puinhoop in de Nederlandse verdediging zorgde ervoor dat het overzicht kwijt was en met nog een kwartier op de klokken was het Rebecchi die opnieuw voor een treffer wist te te tekenen. Met deze nieuwe voorsprong van twee doelpunten lijkt een wereldkampioenschap voor de Nederlandse ploeg opnieuw ver weg. Met nog twaalf minuten te spelen was het opnieuw een strafcorner voor de Nederlandse ploeg. Een variant werd gespeeld maar bleek helaas niet doeltreffend te zijn en zo werd opnieuw een prima kans niet tot doelpunt gepromoveerd. Ook de vijfde strafcorner van Nederland werd vijf minuten voor tijd niet gescoord. Het restant van de wedstrijd was vooral een periode van gallery-play voor de Argentijnse dames. De Nederlanders voelden zich verslagen en dat was uiteindelijk ook het geval.

Nederland speelde dit WK een prima toernooi maar zag uiteindelijk dat Argentinië in eigen huis te sterk was. Een iets zwakkere openingsfase was hier de oorzaak van voor Nederland. Als de dames van Herman Kruis niet binnen acht minuten tijd twee treffers hadden tegen gekregen was de wedstrijd anders gelopen. De Oranje-dames en de Argentijnse ploeg waren namelijk best  aan elkaar gewaagd. Toch bracht het thuisvoordeel de Argentijnen vermoedelijk de overwinning in de finale. Een tegenvaller voor het gehele Nederlandse kamp maar uiteindelijk mogen ze allemaal dik tevreden zijn met de zilveren plek die ze uitgereikt zullen krijgen.