Platini: "Liever vijfmansarbitrage dan technologische hulpmiddelen"

Jeffrey

UEFA-voorzitter Michel Platini schaart zich achter de huivering van Europese topcoaches om technologische hulpmiddelen te gebruiken in het voetbal. De Fransman kiest liever voor een team van vijf arbiters.

"Het afgelopen jaar hebben we daarmee geëxperimenteerd in de Europa League en dat is zo goed bevallen dat we het doorgetrokken hebben richting de Champions League", aldus Platini in De Telegraaf. "Helaas heeft de FIFA ons verzoek afgewezen om het ook tijdens het EK-kwalificatietoernooi toe te passen, maar ik ben toch blij met wat we nu hebben."

Hij legt uit waarom hij de voorkeur geeft aan dit beleid boven het invoeren van technische middelen. "Omdat ik heilig in deze formule geloof. Een hoofdscheidsrechter, twee grensrechters en één assistent naast ieder doel, om zo situaties binnen het strafschopgebied beter te kunnen beoordelen. Met z'n vijven overzien ze eigenlijk alles, omdat iedere invalshoek wordt afgedekt. Met de twee assistent-arbiters naast het doel had ook voorkomen kunnen worden dat een zuiver doelpunt over het hoofd werd gezien zoals tijdens het WK bij Duitsland-Engeland."

Het gebruik van camera's op de doellijn Platini vooralsnog niet zitten. "Allereerst kan er nog geen waterdicht systeem worden geleverd. Dan nog hebben we het probleem dat alleen een tiental landen het kunnen financieren. Daarom kies ik eerst voor de vijfmansarbitrage. Als je ziet hoe goed dat al in het eerste seizoen is gegaan, dan biedt dat veel perspectief. Als dit gaat werken, dan werkt het echt heel goed. Zo niet, dan heb ik tenminste het gevoel dat ik er alles aan gedaan heb om het voetbal bij de mensen te houden. Het idee om een wedstrijd vanuit een tv-studio te laten regisseren staat me gewoon niet aan."