Zoutzuur lekt uit elektriciteitscentrale in meer

Redactie

Door een lek in een zoutzuurtank van electriciteitscentrale Electrabel in het Friese Burgum stromen er zaterdagochtend liters zoutzuur in het Burgumermeer. De tank heeft een inhoud van zesduizend liter. Doordat de bijtende stof verdund het meer in stroomt is er geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt de politie.

Het lek werd zaterdagnacht geconstateerd. Doordat medewerkers van de electriciteitscentrale er niet in slaagden zelf de situatie onder controle te krijgen werden hulpdiensten ingeschakeld. Rond 05.45 uur ging de brandweer naar de centrale in de plaats nabij Leeuwarden. Noch in het water noch in de lucht zit een verhoogde concentratie zoutzuur, blijkt uit metingen van de brandweer.

Het zoutzuur stroomt vanuit de tank in een zogenoemde neutralisatietank waar het zuur met veel water vermengd wordt, waarna dit het meer in stroomt. Volgens een politiewoordvoerder is overwogen om het lek te dichten, maar omdat het zuur in verdunde vorm geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert is besloten de tank leeg te laten lopen.