Gullit: "Van Marwijk moet kritiek omarmen"

Jeffrey

Ruud Gullit heeft zich in zijn column in De Telegraaf gemengd in de discussie over de speelstijl van het Nederlands Elftal. De oud-international wil dat Oranje trouw blijft aan de Nederlandse voetbalcultuur en sluit zich aan bij de kritiek van Johan Cruijff.

"Tot het WK en tijdens het WK kon ik me goed vinden in de gevolgde koers bij Oranje, maar nu moet worden gewerkt aan plan B. Een plan dat dichter bij onze voetbalcultuur staat", aldus Gullit. "Wij willen meer, hebben altijd twee stappen vooruit gedacht om ons als klein land te handhaven aan de top. Doen wij hetzelfde als alle andere landen dan gaat het ons niet meer lukken om specifiek talent voort te brengen volgens de Nederlandse school."

"Daarom vind ik dat onze bondscoach Bert van Marwijk de kritiek moet omarmen, hoe moeilijk hij het misschien ook vindt om te combineren met resultaat", vervolgde Gullit. "Trouw blijven aan onszelf is het belangrijkste. Omdat het onze cultuur is. Italianen hebben een andere cultuur en voor hen maakt het weinig uit of ze zoals in 2006 in Duitsland wereldkampioen worden met goed of slecht voetbal."

Gullit liet zich als voorzitter van het HollandBelgium Bid ook uit over de houding van sommige politici ten opzichte van de Nederlands-Belgische kandidatuur voor het WK van 2018. "Ik word als president van het HollandBelgiumBid bijna dagelijks geconfronteerd met politici, die van alles en nog wat roepen over onze kandidatuur voor het WK. Van demissionair minister Ab Klink tot parlementariërs, gemeenteraadsleden en burgemeesters. Vaak zonder voldoende achtergrondkennis."

"Via het voetbal is het eenvoudig voor politici om te scoren en ze schromen niet om daar misbruik van te maken", aldus Gullit. "Het is tekenend voor hun mentaliteit. Zij zijn veelal niet voor de 'zaak' bezig, maar voor het oppompen van hun ego."