Martens: "Van Gaal paste zich aan tegenstander aan"

Olga Kroeders

Maarten Martens heeft van AZ-trainer Gertjan Verbeek de taak gekregen om als spelmaker te fungeren. De middenvelder is één van de leiders bij AZ, al vindt hij dat zelf nog niet.

"Je kunt dus pas een leider zijn als je echt goed speelt", meent Martens in een interview op de clubsite van AZ. "Over de voorbereiding was ik best wel heel tevreden. Over de officiële wedstrijden ben ik minder tevreden. Dat hangt ook samen met de resultaten die zijn teruggevallen. Het ontbreekt ons ook wat aan geluk."

Martens is verguld met het feit dat Verbeek nu trainer is in Alkmaar. "Hij is constant met zijn werk bezig. Vind ik heel belangrijk, dat je fanatisme uitstraalt. Hij brengt dat over op de groep. Er wordt goed en hard gewerkt op de trainingen", aldus de hoofdrolspeler. "Wat hij specifiek van mij verwacht? De bal snel laten gaan, het spel verplaatsen, niet veel balverlies lijden en belangrijk zijn met assists en doelpunten."

Ook al is Martens geen liefhebber van het fysieke aspect van trainen, hij weet wel waarvoor hij hard traint. Tegenwoordig móeten spelers fysiek wel sterk zijn. "Buiten de krachttraining wordt er nu heel veel getraind met de bal. Dat deed Van Gaal ook. Maar verder is het moeilijk vergelijkingen te trekken, ook omdat het heel uiteenlopende personen zijn. Verbeek past zich bijvoorbeeld nooit aan de tegenstander aan, terwijl Van Gaal dat juist wel deed."