[WK] Oranje via strafpushes naar finale

JJdJ1984

Het WK hockey is alweer ruim over de helft en vanavond staan de halve finales op het programma. Om 21.30 uur begon het Nederlandse vrouwenelftal aan hun wedstrijd tegen het team van Engeland.

Nederland begon sterk aan het duel en liet snel zien dat het de favorietenrol niet zomaar kreeg toegedicht. De eerste strafcorners waren dan ook voor Nederland maar tot driemaal toe wist het hier niets mee te doen. Ook Engeland kwam natuurlijk in het spel voor maar was vooral bezig om te verdedigen en had moeite om onder de druk van Oranje vandaan te komen. Het was Nederland dat het spel maakte en al vroeg druk kon zetten op de Engelse ploeg.

Het Nederlandse team kwam echter na twintig minuten met een minder te staan door een groene kaart van Naomi van As. Nog geen twee minuten later was het ook Dirksen - Van de Heuvel die naar de kant kon met een gele kaart voor een fysieke overtreding op haar tegenstandster. Gelukkig mocht Van As al weer snel terug het veld in en wist Nederland het doel met twee vrouw minder gewoon schoon te houden. De Engelsen kregen misschien wel mede door de overtalsituatie wat meer kansjes en uiteindelijk een strafcorner door een overtreding van Janneke Schopman. Ook de Engelsen hadden moeite met de strafcorner en deze belandde evenmin in het net.

In de tweede helft was de openingsfase eigenlijk van hetzelfde laken en pak als in de eerste helft. Het was Nederland dat druk probeerde te zetten op de Engelse tegenstander om zo maar dat doelpunt te forceren. Engeland zag meerdere malen hun counter vrij eenvoudig worden gestopt. Ook het middengedeelte van de tweede helft was exact hetzelfde. Het was Engeland dat wat meer kansen kreeg en uiteindelijk, volledig tegen de verhouding in, op voorsprong wist te komen. Nederland had nog een klein kwartier om deze achterstand van het scorebord te spelen. Een tiental minuten voor tijd gebeurde het dan ook uiteindelijk. Een strafcorner van Nederland kwam via Maartje Paumen terecht bij Schopman en die wist deze met gevaar voor eiigen leven binnen te werken. In het resterende gedeelte van de wedstrijd gebeurde er niet heel veel of het moest zijn dat een gegeven strafcorner in het voordeel van Nederland werd herroepen na het beoordelen van de beelden door de video-umpire. Beide landen konden zich dus gaan klaarmaken voor de verlening volgens het golden goal principe.

De verlening die als er niet gescoord wordt tweemaal 7,5 minuut zal duren begon goed voor de Nederlandse dames. Een prima kans na anderhalve minuut hockey werd gemist door Kim Lammers. Nederland kwam daarna ook weer goed weg doordat Joyce Sombroek prima ingreep. Beide ploegen krijgen door de vermoeidheid van de tegenstander wat meer kansen. Nederland kwam echter opnieuw met een speelster minder te staan. Lidewij Welten kreeg een gele kaart omdat ze de bal wegtrapte na een fluitsignaal. Nederland en Engeland raakten steeds meer aan elkaar gewaagd en daarmee werd het spel leuker om naar te kijken. Beide ploegen wisten uiteindelijk niet meer te scoren en dus zou het duel uiteindelijk op strafballen worden beslist.

Nederland - Engeland 1-1

56' Macleod 0-1

61' Schopman 1-1 (sc)

Strafbalserie

Nederland 
Paumen
Schopman
Goderie
Welten
Lammers

Engeland
Richardson
Cullen
Walsh
Craddock
Rogers