Herpes aangetroffen bij oesters Oosterschelde

Redactie

In oesters uit de Oosterschelde is herpes gevonden. Het gaat om een variant van het virus die alleen schadelijk is voor oesters. Het ostreid herpesvirus is een van de oorzaken van een oesterziekte die tot grote sterfte onder oesters kan leiden, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het is de eerste keer dat het herpesvirus in Nederlandse wateren is gevonden onder zogeheten Japanse oesters. Het is niet duidelijk hoelang het virus al aanwezig is in de Zeeuwse wateren, omdat jonge Japanse oesters nog nooit op het virus waren getest.

Sinds begin dit jaar wordt er in de hele Europese Unie gecontroleerd op herpes bij oesters. Afgelopen zomer zijn oesters in de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer getest. De uitslag van het Grevelingenmeer komt volgende week binnen.

Oesters gelden als een afrodisiacum, maar voor de soa herpes genitalis hoeven oesterliefhebbers niet te vrezen. Oesterherpes heeft geen gevolgen voor mensen. De menselijke variant van herpes zorgt voor pijnlijke blaasjes in de schaamstreek of rond de mond. Een aanverwante soort van het herpesvirus leidt tot een koortslip.

In Frankrijk stierven in de zomer van 2008 erg veel jonge Japanse oesters. Er lijkt een verband met oesterherpes. De oesterziekte die daarmee te maken heeft kan leiden tot sterftecijfers van vijftien tot negentig procent onder oesters. Oesterherpes is ook in andere landen gevonden, maar daar had het minder grote gevolgen.