Straf voor beschonken kapitein

Redactie

De kapitein van het Nederlandse schip dat eerder deze maand aan de grond liep bij de haven van de Zweedse stad Helsingborg is maandag veroordeeld tot een maand cel. De rechter in Zweden acht de man schuldig aan dronkenschap op zee, maar besloot hem maandag echter meteen op vrije voeten te stellen, meldt een woordvoerder van de eigenaar van het schip.

De 44-jarige man uit Oekraïne heeft zeventien dagen in voorarrest gezeten en dat vond de rechter genoeg. De rechter denkt dat de man na het incident moeilijk nog aan het werk zal komen, een van de redenen om hem eerder te laten gaan.

De politie pakte de man op nadat het schip was vastgelopen. Hij bleek meer dan vier keer te veel op te hebben. "Wij respecteren de uitspraak van de rechter. Ook wij vinden het nuttigen van alcohol tijdens de diensturen onacceptabel en zullen deze kapitein niet meer inhuren", zegt de woordvoerder van de eigenaar van het schip de Flinterforest.

De Flinterforest was onderweg van het Finse Halla naar het Schotse Greenock. Het schip had zo'n achthonderd ton lading aan boord. Het duurde even voordat het 86 meter lange vaartuig kon worden vlotgetrokken. Voordat het daadwerkelijke vlottrekken van start kon gaan, moest de vracht worden overgeladen naar een ander schip.