Amsterdamse verhuurder versmalt bierfiets

Redactie

Een bedrijf dat bierfietsen in Amsterdam te huur aanbiedt, heeft de voertuigen aangepast zodat ze de weg weer op mogen. Dat meldt partyfiets.nl op de website.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde begin deze maand dat volgens de Regeling Voertuigen fietsen op meer dan twee wielen niet breder mogen zijn dan anderhalve meter. Bierfietsen zijn volgens de rechter ook echt fietsen. De meeste bierfietsen in Nederland zijn veel breder dan anderhalve meter.

De kantonrechter sprak zich uit in een zaak die draaide om een ongeval met een bierfiets op 23 mei vorig jaar op de Buiksloterweg in Amsterdam-Noord. Daar raakte een bierfiets van 2,20 meter breed een viaduct. Drie mensen raakten hierbij gewond.

De rechter legde de verhuurder van de fiets een boete van 1500 euro op, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij onvoldoende instructies had gegeven. De verhuurder had geen duidelijke informatie meegegeven, maar slechts een beperkte mondelinge instructie gegeven aan de vriend die de fiets kwam ophalen. Dit was niet de vrouw die de fiets uiteindelijk bestuurde.

De bierfietsen van partyfiets.nl zijn voorzien van een chauffeur en een veilige route, meldt het bedrijf. "Zo blijft het leuk op de bierfiets te rijden."