Hortus open wegens bloei victoriaanse reuzenlelie

Redactie

De Hortus Botanicus in Amsterdam is maandagavond geopend vanwege de bloei van de victoriaanse reuzenwaterlelie. Deze 'koningin der waterlelies, een nachtbloeier, opent zich bij schemer. De Hortus opent zijn deuren tot 23.00 uur.

De reuzenwaterlelie is sinds 1859 regelmatig in bloei te zien geweest in een kas in de Amsterdamse Hortus. Sinds 2002 kweekt de Hortus als enige tuin in Nederland een Victoria in een verwarmde buitenvijver.

Dit jaar is een Victoria 'Longwood hybrid' gekweekt, een kruising die ook in een druilerig klimaat gedijt. De plant is in februari uit zaad opgekweekt en op 27 mei in de buitenvijver geplant. De eerste bloem opende op 17 juli en maandagavond is opnieuw een prachtig exemplaar te zien, meldt Hortus.

Elke bloem bloeit twee nachten op rij; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waarna de volgende bloemknop langzaam bovenkomt. De bladeren van een Victoria, gekenmerkt door hoge opstaande randen, kunnen twee meter in doorsnede worden.

De Duitse botanicus Thaddeus Hänke ontdekte de lelie in 1801 in de binnenlanden van Bolivia, in een van de zijrivieren van de Amazone. In 1837 werd in Brits-Guyana een enorme waterlelie aangetroffen, die Victoria regia werd gedoopt, als eerbetoon aan de Engelse koningin.