Russische piloten ontvoerd in Darfur

Redactie

Gewapende lieden hebben in de West-Sudanese regio Darfur twee Russische piloten ontvoerd. De piloten zijn werkzaam voor een bedrijf dat voedsel transporteert voor Unamid, de internationale vredesmacht in het gebied.

De twee Russen werden zondag gekidnapt in Nyala, de hoofdstad van de provincie Zuid-Darfur. Het leger heeft de wijk waar zij vermoedelijk gegijzeld worden gehouden, omsingeld, zei een legerwoordvoerder.

Een maand geleden werd een Russische helikopterpiloot in Darfur in gijzeling genomen dor leden van de gevreesde janjaweed-milities. De piloot, die ook werkte voor Unamid, de vredestroepen van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, werd gedwongen te landen en vervvolgens meegevoerd. Hij werd later ongedeerd teruggevonden.

Zwarte rebellen in Darfur namen in 2003 de wapens op tegen de door Arabieren gedomineerde regering in de Sudanese hoofdstad Khartoem. De rebellen werden bestreden door de Arabische janjaweed. Zij zaaiden dood en verderf. De regering is ervan beschuldigd de janjaweed te hebben bewapend en aangezet tot het geweld, maar ontkent dit. Volgens gegevens van de VN zijn in Darfur zo'n driehonderdduizend mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt.

Het geweld tegen burgers in Darfur is grotendeels opgehouden, maar berovingen en ontvoeringen van buitenlanders en hulpverleners blijven doorgaan.