HIV steeds moeilijker te bestrijden

Redactie

HIV wordt steeds moeilijker te bestrijden. Onderzoekers van het Academische Medisch Centrum in Amsterdam concluderen in het gezaghebbende tijdschrift Nature Medicine dat het virus twintig jaar geleden makkelijker te neutraliseren was dan nu. Daardoor zou het ook steeds lastiger worden een goed vaccin tegen het virus te maken.

De AMC-onderzoekers ontdekten dat HIV in twee decennia is veranderd. Het is nu beter bestand tegen de natuurlijke afweer van het menselijke immuunsysteem. Het afweersysteem richtte zich altijd op een bepaald deel van het virus.

"We dachten altijd dat het virus zich daar geen veranderingen kon permitteren, omdat het anders ook niet meer kan infecteren", zegt een van de onderzoekers. "Nu zien we dat het virus er waarschijnlijk iets 'overheen legt', waardoor de antistof er niet meer bij kan. Maar het kan nog wel infecteren. Dat is een onverwachte truc van het virus."

De ontdekking verandert niets aan de huidige behandeling van HIV, omdat die geen gebruikmaakt van de natuurlijke afweerreactie van het lichaam waar het onderzoek over ging.