Hooligans houden huis in Alkmaar

static

In Alkmaar zijn zaterdagavond dertig hooligans uit Rotterdam opgepakt. Ze liepen even voor middernacht een café binnen en begonnen daar op bezoekers in te slaan. Vijf mensen raakten gewond. De groep was bewust naar Alkmaar gekomen om rellen te schoppen, blijkt volgens een woordvoerder van de politie uit onderzoek.

Twee van de verdachten waren volgens de politie ook betrokken bij de strandrellen in Hoek van Holland. De dertig hooligans van 17 tot 33 jaar zitten nog vast en worden maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

De groep had het aanvankelijk gemunt op een café. De hooligans mishandelden bezoekers en sloegen de inrichting kort en klein. Twee slachtoffers raakten ernstig gewond. Toen de daders vertrokken, richtten ze zich buiten op een kermisattractie. Ook gooiden ze met fietsen, barkrukken en tafels.

De groep verplaatste zich over de Hoogstraat, Langestraat, Koorstraat en Ritsenvoort achtervolgd door steeds meer agenten. Op de Nassaulaan had de politie genoeg versterking opgetrommeld - er werd onder meer een peloton ME teruggeroepen van Mystery Land - om de relschoppers in te rekenen.

De Rotterdamse club Excelsior speelt zondagmiddag tegen AZ uit Alkmaar. Het lijkt echter om Feyenoord-aanhangers te gaan. Waarom de groep naar Alkmaar kwam en of het om een gerichte aanval op het café ging, is niet bekend. "Dat onderzoeken we allemaal nog."

De Noord-Hollandse politie krijgt hulp van collega's uit Rotterdam. Zo heeft een speciaal team dat zich in Rotterdam bezighoudt met voetbalhooligans de twee bekenden van de strandrellen geïdentificeerd.

Getuigen en slachtoffers worden gevraagd zich te melden bij de politie. De zegsvrouw van de politie benadrukt dat dat ook anoniem kan.