Reacties op overlijden Geesink

Stefan (sportfreak)

Deze avond is in Utrecht judolegende Anton Geesink overleden. In de Nederlandse sportwereld is met droevenis gereageerd.

Volgens kroonprins Willem-Alexander, collega van Geesink in het Internationaal Olympisch Comité, was de judoka een 'onvergetelijk groot sportman'. "Hij is als actief sporter en daarna als bestuurder voor de Nederlandse en internationale sportbeweging van zeer grote betekenis geweest. Hij zal hem zeer missen en wenst zijn vrouw en kinderen alle sterkte toe", stelde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) namens de prins. 

NOC*NSF voorzitter André Bolhuis reageerde geschokt. "Een groot verlies voor de sport," aldus Bolhuis. "Ik ben geschokt. Het is heel moeilijk voor mij om nu onder woorden te brengen wat dit voor de sport betekent." Hij wil pas op een later tijdstip een uitgebreide reactie geven. "Het is net gebeurd. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie. Ik vind het moeilijk om nu een mening te geven."

Jos Hell, voorzitter van de Judobond Nederland, heeft het over een legende. "Als sportman heb ik geen grotere gekend", zegt Hell. "Nergens. Wat hij voor het judo heeft gedaan heeft bovendien zijn uitstraling gehad naar andere sporten. Anton was een fenomeen. Na zijn actieve loopbaan was hij leraar, trainer, daarna tot zijn laatste dag bestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité. Op alle gebieden was zijn invloed zeer groot." Hell: "Anton stak letterlijk en figuurlijk boven iedereen uit. Hij was een man met visie. Hij had een uitgesproken mening, was vasthoudend en aan het einde van de rit bleek vaak dat hij gelijk had. Bovenal stond het belang van de atleet voor hem voorop." Over zijn sportieve prestaties zegt Hell: "Natuurlijk springt de olympische titel van 1964 het meest in het oog. Maar hij is wereldkampioen, heeft een reeks van Europese titels en een reputatie in onze sport die waarschijnlijk nooit wordt geëvenaard. Tokio 1964 was fantastisch, maar Anton was veel meer dan dat."

Ook de sporters van nu hebben een reactie gegeven. Hieronder Mark Huizinga, olympisch judokampioen in 2000. "Ik ben geschrokken. Hij was toch dé man in het Nederlandse judo", aldus Huizinga tegenover Radio 1. "Ondanks dat er daarna meer kampioenen uit Nederland kwamen, bleef hij wereldwijd de bekendste Nederlandse judoka." Geesink (1964), Wim Ruska (1972) en Huizinga zijn de enige Nederlanders die ooit olympisch goud in het judo hebben gewonnen. "Daarbij was Geesink de eerste niet-Japanse kampioen. En heeft hij nog veel meer gewonnen."