Zes uitgezonden militairen veroordeeld

Redactie

Zes militairen zijn de afgelopen tijd na terugkomst uit Uruzgan hun verklaring van 'geen bezwaar' kwijtgeraakt wegens een veroordeling voor een geweldsmisdrijf. Dat schrijft demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een Verklaring van Geen Bezwaar is in Nederland een verklaring die door of namens de Minister van Binnenlandse Zaken wordt afgegeven aan een persoon die in aanmerking komt voor een vertrouwensfunctie. Militairen hebben deze verklaring dus nodig om dienst te kunnen doen als beroepsmilitair.

Als tot intrekking is besloten, kan bezwaar worden ingediend bij een bezwarencommissie, die de minister van Defensie adviseert over de intrekking. De minister besluit vervolgens of het besluit wordt gehandhaafd of herzien. Ook tegen dit besluit is weer beroep mogelijk. De militair kan dan naar de rechtbank stappen.

Van de zes militairen hebben er vier bezwaar aangetekend. Drie zaken zijn voorgelegd aan de bezwarencommissie, in twee gevallen werd geadviseerd de verklaring alsnog toe te kennen. Van Middelkoop besloot dat echter niet te doen. Deze twee zaken zijn momenteel onder de rechter.