Spyker boekt recordverlies in eerste halfjaar

Redactie

Spyker Cars nv heeft in het eerste halfjaar van 2010 een recordverlies geleden, maar zegt op schema te liggen om in 2012 winstgevend te zijn. Dit meldt de maker van luxe sportauto's en de eigenaar van Saab vrijdag.

Het nettoverlies over de eerste zes maanden kwam uit op 139,1 miljoen euro op een omzet van 234,1 miljoen euro. Het operationele verlies bedroeg 108,8 miljoen euro.

Spyker kocht Saab in februari dit jaar voor circa 53 miljoen euro in contanten. De activiteiten van het Zweedse automerk werden eind maart herstart nadat de vorige eigenaar, het Amerikaanse General Motors, de activiteiten afbouwde. Saab was, evenals Spyker, al jaren verlieslijdend.

In het eerste halfjaar werden 10.500 Saabs verkocht. Voor het hele jaar mikt het bedrijf op 45.000 verkochte Saabs, waar eerder werd uitgegaan van 50.000 stuks. "We zijn misschien iets te optimistisch geweest over het moment waarop we de productie weer op konden opstarten", zegt Jan Ake Jonsson, chief executive van Saab.

Het bedrijf verwacht 80.000 Saabs te verkopen in 2011, en 120.000 stuks in 2012. "Dat is de normale productie van Saab en op dat niveau zullen we winstgevend zijn", zegt bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker, die het verlies in het eerste halfjaar 'in lijn met het business plan' noemt.

Muller benadrukt dat de onderneming financieel 'volledig gedekt' is en dat een nieuwe aandelenuitgifte niet nodig zal zijn.

Eerder deze week meldde Muller dat de onderneming een negatief eigen vermogen heeft, dat 126 miljoen euro bedraagt. Volgens Muller heeft het tekort te maken met boekhoudregels, en staat het los van de operationele activiteiten.

Over de oorspronkelijke activiteit van Spyker, de productie van sportauto's, geeft het bedrijf geen details. "De productie van Spyker loopt gewoon door, maar is volledig irrelevant geworden. Meer dan 99 procent van het bedrijf bestaat uit Saab", zegt Muller.

De CEO heeft echter nog geen plannen de sportauto's af te stoten. "We hebben absoluut geen interesse om met de productie te stoppen. Ook Spyker kan in 2012 winstgevend zijn."

Ondertussen onderzoekt Muller de mogelijkheid om het aandeel een plek te geven op de beurs in Stockholm, waarbij het Damrak mogelijk verlaten wordt. "We willen meer handel in het aandeel. Maar het is een tijdrovend proces en is te vroeg om te kunnen zeggen hoe het gaat aflopen", aldus Muller.

Het aandeel Spyker noteert vrijdag vlak na opening van de beurs 10,4 procent lager op 2,15 euro.