Congo wil hulp tegen verkrachtingen

Redactie

Het Congolese leger heeft hulp van de internationale gemeenschap nodig om gewelddadige aanvallen van rebellen te voorkomen. Dat heeft een woordvoerder van de regering donderdag gezegd. Het verzoek om hulp komt na veel kritiek dat er te weinig is gedaan om de verkrachting van bijna tweehonderd vrouwen en jongens in het oosten van Congo te voorkomen.

De Congolese minister van Informatie Lambert Mende zei dat er meer steun 'in het veld' nodig is om de Congolese veiligheidstroepen te versterken.

Vorige maand onderwierpen rebellen vrouwen en jongens aan groepsverkrachting nadat ze het dorp Luvungi hadden veroverd. Het dorp ligt op enkele kilometers van een VN-basis. Meer dan drie weken later zegt de VN-missie dat zij nog steeds onderzoek aan het doen is.

De Veiligheidsraad heeft donderdag zijn verontwaardiging over de groepsverkrachting uitgesproken en alle partijen in Congo opgeroepen onmiddellijk een eind te maken aan het seksuele geweld. De raad heeft Congo ook opgeroepen onderzoek te doen naar de aanval op het dorp en de daders voor de rechter te brengen.