Spelletjes en fitness voor Chileense kompels

Redactie

Nog een kleine week en dan zitten de 33 Chileense kompels die op bijna zevenhonderd meter diepte gevangen zitten in een koper- en goudmijn langer ondergronds vast dan wie dan ook ooit tevoren. Bovendien duurt het nog een maand of vier voor de kompels gered kunnen worden. De Chileense regering heeft daarom de hulp ingeroepen van een team duikbootcommandanten om advies in te winnen over het samenleven in kleine ruimtes.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is eveneens om hulp gevraagd. NASA adviseert over 'levenswetenschappen' en wil de kompels het gevoel geven dat ze over hun eigen lot beslissen. Er zijn oefenprogramma's ontworpen om ervoor te zorgen dat de mijnwerkers slank genoeg zijn om in de nog aan te leggen reddingsgang passen.

De kompels kwamen op 5 augustus vast te zitten nadat een mijngang instortte. Zondag wisten reddingswerkers contact met hen te leggen door een nauwe doorgang te boren naar de noodruimte waar de mijnwerkers zich wisten terug te trekken.

Het speciale trainingsprogramma moet voorkomen dat spieratrofie optreedt, waarbij spieren dunner worden en de kracht afneemt. Daarnaast mag de middelomvang van de kompels niet groter zijn dan negentig centimeter om door de uiteindelijke noodtunnel te kunnen.

Deze noodtunnel wordt zo'n 66 centimeter breed en heeft ongeveer de omvang van een fietswiel. De kompels worden een voor een in een mandje omhoog getakeld, in totaal 688 meter tot de oppervlakte.

"We hopen in een veilige omgeving diverse plekken te creëren -een om te rusten en slapen, een andere voor afleiding, een derde voor eten en tot slot een voor werk", zei de Chileense minister van Gezondheidszorg, Jaime Manalich. Een dagelijkse en nachtelijke routine is belangrijk, evenals het maken van plezier, aldus de minister.

Het reddingsteam ontwerpt een entertainmentprogramma, 'inclusief zingen, bewegen en kaartspelletjes'. "We willen dat ze liedjes opnemen, video's maken en theaterstukken maken", zei Manalich.