Ook drukke avondspits door regen

Redactie

Het verkeer heeft donderdagavond net als in de ochtend te maken met een drukke spits door de zware neerslag. Rond 16.30 uur stond er al 216 kilometer file. Vooral het verkeer op de A2 vanuit Amsterdam richting Den Bosch kampt met een forse file. Daar rijdt het verkeer over een lengte van 26 kilometer langzaam tussen Vinkeveen en Culemborg, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Vanwege de verwachte neerslag houdt de spits mogelijk langer aan. Op de meeste snelwegen vloeit het water goed weg, maar bij sommige af- en toeritten liggen flinke plassen. De VID adviseert weggebruikers bij stevige buien de snelheid te matigen, de lichten aan te doen en voldoende afstand te bewaren.

Zware regenval zorgde donderdagochtend eveneens voor een drukke spits. Op het hoogtepunt stond er ruim driehonderd kilometer file. Het verkeer stond op verschillende plekken al vroeg vast, zoals op de A6 en de A9. Ongevallen gebeurden er nauwelijks. Wel werd er rond 07.30 uur in verband met wateroverlast op de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel een rijstrook afgesloten.

Ook op de A10 was op meerdere plaatsen sprake van wateroverlast. Zo moest het verkeer in de Coentunnel en verderop ter hoogte van Geuzenveld rekening houden met water op de rijbaan. Op de A28 vanuit Amersfoort richting Zwolle werd de linkerrijstrook tussen Harderwijk en Elspeet afgesloten wegens wateroverlast.

Niet alleen het verkeer kampte donderdag overigens met wateroverlast. Zo heeft het circus Herman Renz de voorstelling van donderdagavond in Lelystad afgelast, nadat het wegens de wateroverlast naar een andere locatie moest verhuizen. Het circus denkt de boel niet op tijd opnieuw te hebben opgebouwd.

Ook liepen in verschillende delen van het land kelders onder, kampten mensen met een lekkend dak, kwamen putdeksels omhoog en liepen tunnels onder water. Veel automobilisten kregen donderdagochtend daarnaast te maken met pech.

De wegenwacht kreeg zo'n tweeduizend pechgevallen binnen, tegenover een krappe vijftienhonderd telefoontjes normaal. Veel auto's kwamen in de problemen doordat ze door een plas reden. Ook bleken accu's het te hebben begeven en kwamen automobilisten tot de ontdekking dat hun ruitenwissers niet goed genoeg werkten.