Bomaanslag bij huis maffia-rechter

Redactie

Een bomaanslag in Reggio Calabria, in het zuiden van Italië, heeft het huis beschadigd van een rechter die onderzoek doet naar het misdaadsyndicaat 'Ndrangheta. Volgens de Italiaanse autoriteiten was de bomaanslag een poging tot intimidatie.

Door de bomaanslag sneuvelden de ruiten van de woning en werd de voordeur uit het huis geblazen. De onderzoeksrechter, Salvatore di Landro, en andere bewoners van het pand bleven ongedeerd.

In januari werd door een bomaanslag de entree van de rechtbank in Reggio beschadigd. Een aantal weken later kreeg een andere aanklager die onderzoek doet naar de 'Ndrangheta een kogelbrief.

Het misdaadsyndicaat heeft zijn thuisbasis in Calabrië maar opereert volgens onderzoekers meer en meer vanuit Noord-Italië. Ook in Duitsland, Spanje, Mexico, Colombia en aantal andere landen is de 'Ndrangheta actief.

Vorige maand werden ruim driehonderd vermoedelijk 'Ndrangheta-leden gearresteerd en voor miljoenen euro's aan bezittingen in beslag genomen. Onder de arrestanten bevonden zich misdaadbazen uit Calabrië en Milaan. Zeker drieduizend agenten waren betrokken bij de operatie, waarmee zij naar eigen zeggen een zeer gevoelige klap aan de organisatie en haar financiën toebrachten. Leden van de familie werden gezocht voor onder meer moord, afpersing, wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie.