[Vuelta] Ten Dam: "Ga voor top tien"

Peterselieman

Laurens ten Dam kende tot nu toe een seizoen vol pech, maar de Rabobank-renner is inmiddels fit en zal daarom gaan starten in de Vuelta a España. De Nederlander die de Tour de France door een blessure moest missen mikt in de laatste grote ronde van het jaar op een klassering in de top tien.

Ten Dam is niet blij met het late tijdstip van de ploegentijdrit in Sevilla zaterdag. De renners zullen tussen 22:00 en 0:00 uur over een parcours van ruim zestien kilometer lengte gaan rijden. "Dat kan allemaal maar. Je weet gewoon dat je na zo'n inspanning 's avonds laat niet voor drie, vier uur 's nachts slaapt. Het geldt natuurlijk wel voor iedereen. Het zal een brak peloton zijn zondag."

Ten Dam miste de Tour door een valpartij in de Ronde van Zwitserland waarbij hij een gebroken pols en twee gebroken doornuitsteeksels van de onderste ruggenwervels opliep. Tijdens de koers waar hij moest pieken was hij aan het revalideren. "Eerst met aquajoggen, later op de fiets en tijdens de Tour ben ik op hoogtestage gegaan. Uiteindelijk ben ik de afgelopen twee maanden maar een dag of vijf echt thuis geweest. En dat gaat nog wel even door."

De Nederlander baalt van het missen van de Tour, maar heeft inmiddels zijn bakens verzet. "Ik denk dat ik er goed voorsta, al wordt er op het hoogste niveau wel net iets harder gereden dan in Burgos of de Limousin. Het wordt mijn eerste kennismaking met de Vuelta. Ik ben benieuwd. Eigenlijk ben ik nooit een renner voor het najaar geweest."

"Als het nu niet lukt weet ik zeker dat dit niet mijn tijd is. Ik ambieer een plaats in de top tien, al hangt dat natuurlijk ook af van het presteren van onze kopman, Denis Mentsjov," zei de Rabo-renner die ook zijn zinnen heeft gezet op het WK begin oktober in Australië. "Ik hoor van alle kanten dat het lastiger is dan gedacht. Ik ga graag naar Melbourne, ik merk dat het elke dag beter gaat. Ik heb nu wat kleinere koersen gereden en wil de komende weken kijken of het in een grote koers ook lukt."