ABN Amro boekt miljard verlies

Redactie

ABN Amro Bank nv heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van bijna 1 miljard euro, door een boekverlies op de gedwongen verkoop van onderdelen aan Deutsche Bank en kosten voor de afsplitsing van het oude ABN Amro en de fusie met Fortis Bank Nederland.

Zonder deze vooraf aangekondigde bijzondere posten boekte de bank een onderliggende nettowinst van 325 miljoen euro, 57 procent hoger dan in de eerste helft van 2009, die te danken is aan hogere netto rentebaten en lagere toevoegingen aan de voorzieningen voor slechte kredieten.

Deze kredietvoorzieningen daalden ten opzichte van een jaar eerder, met 48 procent tot 348 miljoen procent. De bank verwacht echter, voorzichtigheidshalve, dat deze post in het tweede halfjaar hoger zal uitkomen.

Het effect van doorgevoerde kostenbesparingen wordt gedrukt door toevoegingen aan de voorziening voor juridische kosten van in totaal 265 miljoen euro. Hierdoor steeg de kostenratio van de bank naar 75 procent, van 71 procent in de eerste helft van 2009. Zonder de juridische voorzieningen zou de ratio zijn verbeterd tot 68 procent, stelt de bank.

Het is de eerste keer dat ABN Amro de geconsolideerde resultaten van de nieuwe fusiebank bekendmaakt.