Stamcelonderzoek VS geblokkeerd door rechter

Redactie

De uitbreiding van het stamcelonderzoek in de Verenigde Staten heeft een behoorlijke tegenslag te verwerken gekregen. Een uitspraak van de rechter zorgt ervoor dat belangrijk onderzoek naar de behandeling van levensbedreigende ziektes stil komt te liggen.

De rechter zei dat het Amerikaanse Congres een duidelijke wet heeft aangenomen waarin staat dat het besteden van federale gelden aan onderzoek waarin een menselijk embryo wordt vernietigd niet toegestaan is. De rechter stelde vervolgens de vraag of er bij embryonaal stamcelonderzoek een embryo wordt vernietigd. De conclusie van de rechter was dat dit het geval was en dat er dan ook geen federaal geld mag worden besteed aan dergelijk onderzoek.

Stamcelonderzoek is mogelijk de sleutel tot een oplossing voor een aantal van de moeilijkst te behandelen ziektes, zoals een beschadigde ruggengraat, suikerziekte en de ziekte van Parkinson.

Bij het kweken van stamcellen worden cellen uit een embryo gehaald. Hierdoor wordt het embryo vernietigd. Als de stamcellen echter eenmaal gemaakt zijn, kunnen ze in een laboratorium oneindig worden gekweekt. De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft het aantal met privaat geld opgezette kweeklijnen waarmee door de staat betaalde onderzoekers mochten werken uitgebreid van 21 naar 75. Nu heeft de rechter dit teruggedraaid.

Volgens Sean Tipton van de American Society for Reproductive Medicine zal de beslissing van de rechter 'de beste wetenschappelijke geesten ertoe aanzetten onderzoek te doen dat minder waarschijnlijk zal leiden tot behandelingen'. "Het zal ongelofelijk ontwrichtend zijn", aldus Tipton.

Alan Trounson, de voorzitter van het Californische Instituut voor Regeneratieve Geneeskunde, noemde de beslissing van de rechter 'een betreurenswaardige rem op al het stamcelonderzoek'. Het instituut zei dan ook dat het doorgaat met het financieren van onderzoekers die nieuwe behandelmethodes onderzoeken middels stamcelonderzoek.

Een christelijke groep, het Alliance Defense Fund (ADF), prees echter de beslissing van de rechter. "Het Amerikaanse volk moet er niet toe worden gedwongen te betalen voor experimenten -verboden door de federale wet- waarbij menselijk leven wordt vernietigd. Het hof handhaaft eenvoudigweg een bestaande wet die aangenomen is door het Congres die voorkomt dat Amerikanen ook maar iets moeten betalen voor nodeloos onderzoek op menselijke embryo's", aldus Steven Aden van het ADF.