VVD-raadslid vertrekt om samenwerking met PVV

Redactie

VVD-gemeenteraadslid Bas Geerdink stapt op omdat hij het niet eens is met de ophanden zijnde landelijke samenwerking tussen zijn partij en de PVV. Geerdink, lid van de gemeenteraad van Rheden, doet per 1 september afstand van zijn raadszetel en heeft zijn lidmaatschap van de VVD met onmiddellijke ingang opgezegd.

Dat meldt de lokale afdeling van de partij maandag. Geerdink heeft volgens de afdeling 'principiële bezwaren' tegen de samenwerking van de VVD met de PVV. "Die bezwaren zijn voor hem onoverkomelijk gebleken." Zijn raadszetel geeft Geerdink terug aan de VVD-fractie.

Het bestuur en de fractie van de VVD Rheden laten weten het besluit van het raadslid te betreuren. "Maar we respecteren zijn beslissing." Bas Geerdink was sinds 2001 lid van de VVD en was sinds 2009 actief voor de lokale VVD.

Het opstappen van Geerdink is opmerkelijk. Tot nu toe is er vanaf de kant van de VVD nauwelijks kritiek geweest op de plannen tot het vormen van een coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV. Vanuit het CDA waren de afgelopen tijd wel veel bezwaren te horen.