Schadeclaim omwonenden vuurwerkramp afgewezen

Redactie

De overheid hoeft de gedupeerden van de vuurwerkramp in Enschede geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Eerder bepaalde de rechtbank al dat de staat en de gemeente de omwonenden van S.E. Fireworks niet hoeven te betalen.

De overheid hoeft niet te betalen omdat ze volgens het hof niet aansprakelijk is. De vergunningen van het bedrijf waren in orde. Ook wist de overheid niet dat er een onjuiste indeling van de gevarenklasse op de verpakking stond. Bij steekproeven in het hele land waren geen fouten aan het licht gebracht.

Ook heeft de gemeente regelmatig controles uitgevoerd bij S.E. Fireworks. De laatste keer op 10 mei 2000, drie dagen voor de vuurwerkramp. Eerder was al bepaald dat het bedrijf en de leidinggevenden wel aansprakelijk zijn. Dat werd in deze zaak dan ook niet meer behandeld.

De ramp kostte 23 mensen het leven en verwoestte tweehonderd woningen. Over de oorzaak bestaat nog altijd onduidelijkheid. De laatste theorie van onderzoeker Bas van den Heuvel is dat een mislukte inbraak het eerste vlammetje veroorzaakte. Van den Heuvel was in het verleden wel betrokken bij onderzoek naar de ramp en is nog geregeld forensisch adviseur voor justitie.