Nederlands-Iraanse vrouw in cel Teheran

Redactie

Een Nederlands-Iraanse vrouw zit sinds eind vorig jaar in een Iraanse gevangenis. De 45-jarige Zahra Bahrami wordt verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd tegenover de Wereldomroep.

Mogelijk is ze in de gevangenis gemarteld en staat haar de doodstraf of levenslange celstraf te wachten. Ze zou geen advocaat hebben en de Nederlandse ambassade mag de vrouw geen bijstand verlenen. Iran wil geen informatie verstrekken omdat ze ook de Iraanse nationaliteit heeft.

Ze moest afgelopen week voor een rechter komen op verdenking van lidmaatschap van een monarchistische groep, het opzetten van een antiregeringsorganisatie en de verspreiding van propaganda tegen Iran. Bahrami werd op 27 december gearresteerd toen ze vanuit Nederland op bezoek was bij een van haar kinderen in Iran, meldt de omroep. Sindsdien zou ze in de Evin-gevangenis in Teheran zitten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Amnesty International proberen meer te weten te komen over de kwestie. Bahrami's familie zou te horen hebben gekregen dat publiciteit de situatie voor haar alleen maar ernstiger maakt.