Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 34

Olga Kroeders

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


Rutger Worm heeft zijn eerste doelpunt van het seizoen voor Melbourne Heart gescoord, maar het was niet genoeg voor de overwinning. De oud-aanvaller van N.E.C vormde opnieuw samen met Gerald Sibon het aanvalsduo in de wedstrijd tegen Adelaide United. Bij laatstgenoemde club stond Sergio van Dijk in de aanval en hij zal het beste gevoel over hebben gehouden aan het duel. Adelaide United won namelijk met 3-2. Door de overwinning klom de ploeg van Van Dijk naar de vijfde plaats. Melbourne Heart blijft ook na dit weekend hekkensluiter.

Central Coast Mariners, met Patrick Zwaanswijk in de gelederen, verloor opnieuw. Ditmaal ging de ploeg, op bezoek bij Wellington Phoenix, met 2-0 ten onder. Zwaanswijk speelde de volle negentig minuten mee. De ploeg zakte door dit verlies naar de zesde plaats. Ook Dyron Daal kon met zijn ploeg North Queensland Fury geen overwinning boeken. Met tien man sleepte de ploeg een 2-2-gelijkspel uit het vuur tegen Melbourne Victory. Dankzij de puntendeling staat North Queensland Fury na afgelopen weekend op een tweede plaats. De achterstand op koploper Perth Glory bedraagt twee punten.


In de Deense competitie was Remco van der Schaaf goud waard voor zijn ploeg Brøndby IF. De ploeg mocht het in eigen huis opnemen tegen Odense BK en keek na een uur spelen tegen een 0-2 achterstand aan. Twaalf minuten voor tijd mocht Brøndby zelfs met tien man verder, maar vocht zich uitermate knap terug. Nadat Bruno Batata de aansluitingstreffer scoorde, wist Van der Schaaf in de laatste minuut de gelijkmaker te scoren. Door het gelijkspel blijft Brøndby derde staan. De achterstand op koploper FC Kopenhagen bedraagt vijf punten. Ook Tim Janssen was trefzeker voor zijn ploeg Esbjerg FB. De ploeg won, op bezoek bij Aalborg BK, knap met 1-2. Na zeven minuten wist Janssen de score al te openen. In de rust werd de spits gewisseld. Door de overwinning draagt Esbjerg de rode lantaarn over aan Silkeborg.

Ook in de Finse competitie werd een Nederlander matchwinnaar. Guillano Grot was de grote man van Inter Turku in de uitwedstrijd tegen Tampere United. Kort voor rust scoorde onze landgenoot het enige doelpunt van de wedstrijd. Dankzij deze overwinning nestelde Inter Turku zich steviger in de middenmoot van de Finse competitie. De achterstand op plek drie, welke rechtgeeft op het spelen van Europees voetbal, bedraagt acht punten. De competitie in Finland telt nog zeven speelrondes.



Moestafa El Kabir was afgelopen weekend opnieuw trefzeker in de Zweedse competitie. De aanvaller van Mjällby scoorde tweemaal in de uitwedstrijd tegen Gefle. De doelpunten van onze landgenoot waren echter niet genoeg voor de overwinning. De wedstrijd eindigde in 3-3. Mjällby, dat afgelopen seizoen promoveerde, staat na dit weekend op een knappe vijfde plaats. De achterstand op plek drie, welke rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt slechts vier punten.

Zulte Waregem won de derby tegen Cercle Brugge met 4-0. Jeremy Bokila kwam bij Zulte als invaller in het veld.  Anderlecht behaalde afgelopen weekend de derde overwinning van het seizoen. De regerend landskampioen won bij Lokeren met 3-0. Mbark Boussoufa zorgde vanaf de penaltystip voor de eindstand.

Club Brugge leed zijn tweede nederlaag op rij in de Belgische eerste klasse. Op eigen veld verloor de ploeg van trainer Adri Koster, met Ryan Donk in de basis, met 1-2 van lijstaanvoerder KV Mechelen. Lierse Sk verloor voor de vierde maal op rij. Roel van Hemert stond bij de verliezende club in de basis en kreeg geel na een overtreding.



Sunderland verloor in de Premier League met 1-0 bij West Bromwich Albion. Bij Sunderland kwam Boudewijn Zenden als invaller op het veld. Wigan Athletic ging met 6-0 onderuit tegen landskampioen Chelsea. Ronnie Stam stond bij Wigan, dat de eerste wedstrijd tegen promovendus Blackpool met 4-0 verloor, in de basis.



Swansea City, met Dorus de Vries in het doel, verloor uit bij Norwich City met 2-0. In de Championship staat de club, waar Cedric van der Gun afgelopen weekend op de bank zat, dertiende met drie punten uit drie duels. Leicester City beleeft een slechte start van het seizoen. Afgelopen weekend verloor de ploeg, waar Michael Lamey inviel, met 3-0 van Burnley. Leicester staat in de Championship laatste met een punt uit drie duels.

In de Football League 2 speelde Shrewsbury Town met 1-1 gelijk tegen Aldershot Town. Benjamin van den Broek viel bij Shrewsbury vlak voor tijd in. Shrewsbury eindigde de wedstrijd met tien man nadat Harrold in de blessuretijd met rood van het veld werd gestuurd.

 


In de Schotse competitie won Celtic, met Jos Hooiveld in de basis, ook zijn tweede competitiewedstrijd. In het eigen Celtic Park werd St. Mirren met 4-0 verslagen. Hibernian ging onderuit tegen landskampioen Glasgow Rangers. Kenny Miller scoorde alle doelpunten voor Rangers. Bij Hibernian stond Edwin de Graaf in de basis.

Borussia Mönchengladbach speelde zijn eerste wedstrijd van dit seizoen in de Bundesliga gelijk. Thuis tegen FC Nürnberg werd het 1-1. Roel Brouwers speelde bij de thuisploeg de gehele wedstrijd.

Maikel Aerts
maakte een prima competitiedebuut voor Hertha BSC. De van Willem II overgenomen doelman stond het hele duel in de 2. Bundesliga tegen Oberhausen onder de lat. Hertha won de wedstrijd met 3-2. 1. FC Union Berlin, met Santi Kolk in de basis, speelde afgelopen weekend met 2-2 gelijk tegen Alemannia Aachen. FC Augsburg won met 1-4 bij FC Ingolstadt 04. Gibril Sankoh, vorig seizoen nog speler bij FC Groningen, speelde het gehele duel mee.


Het Italiaanse A.C.Monza Brianza 1912 speelde zijn eerste competitiewedstrijd tegen Pergocrema met 2-2 gelijk. Sander Westerveld stond in de basis bij Monza. Stefano Seedorf kwam in de vijftigste minuut als invaller het veld in en scoorde een minuut later de 2-1.


In de Zwitserse competitie speelde FC St. Gallen met 1-1 gelijk tegen FC Sion. Michael Dingsdag stond bij Sion in de basis en kreeg vanwege een overtreding geel. Bij FC St. Gallen speelden Tim Bakens en Sandro Calabro de gehele wedstrijd mee. Na zes speelrondes staat Sion vijfde met negen punten terwijl St. Gallen met vier punten de tiende plaats bezet.