Partijen Australië zoeken steun

Redactie

De verkiezingen in Australië hebben zaterdag voor het eerst sinds meer dan zestig jaar voor geen van de partijen een duidelijk mandaat opgeleverd. De leiders van de twee grote politieke partijen gingen daarom zondag op zoek naar steun bij onafhankelijke parlementsleden.

Nadat ruim 78 procent van de stemmen was geteld, stond de Labor-partij van premier Julia Gillard op 70 van de 150 zetels in het lagerhuis en de liberale coalitie van oppositieleider Tony Abbott op 72. De verwachting is dat de liberalen uiteindelijk op 73 zetels uitkomen en Labor op 72.

Drie onafhankelijke parlementsleden staken zondag de koppen bij elkaar om te bespreken of zij gedrieën een akkoord willen sluiten met een van de grote partijen, of ieder voor zich. "Welke partij het ook wordt, er moet enige stabiliteit zijn en stabiliteit gehandhaafd kunnen worden, wil de regering werken", zei Tony Windsor, een van de drie. "Het kan ook dat wij terug naar de stembus moeten", voegde hij eraan toe.

Het is sinds 1943 niet meer voorgekomen dat een Australische regering moest vertrouwen op de steun van partijloze parlementsleden.

Labor verloor veel stemmen aan de Groenen, omdat de regering plannen voor een CO2-heffing voor de meest vervuilende bedrijven in de ijskast heeft gezet. De Groenen zagen hun zetelaantal in de Senaat hierdoor groeien van vijf tot negen.

Premier Gillard suggereerde dat Labor beter in staat zou zijn wetgeving door de Senaat te loodsen dan de conservatieve liberalen van Abbott, die twijfelt aan de klimaatverandering en niets voelt voor een CO2-heffing voor bedrijven. Maar Abbott zei dat Labor al instabiel is gebleken, zelfs toen die partij nog de meerderheid had.

Zeker één Labor-parlementslid zei haar zetel te hebben verloren door de partij-intriges waardoor de vroegere premier Ken Rudd enkele maanden geleden werd gedumpt ten gunste van Gillard. Anderen weten de povere resultaten aan gestook van Rudd-adepten tegen Gillard in de media.

"Het is zeker dat een Labor-regering die nu aantreedt chronisch verdeeld en disfunctioneel zal zijn", zei Abbott.