Maleisië zet samenwonende moslims huis uit

bennootje

Ongetrouwde moslimambtenaren worden in Maleisië uit hun huis gezet als blijkt dat ze ongetrouwd samenwonen. Het is al meerdere ambtenaren die in een huis van de overheid wonen, overkomen, blijkt zondag.

De overheid lanceerde eerder dit jaar een campagne om de administratieve hoofdstad Putrajaya vrij te maken van 'immorele activiteiten'. De maatregel om ongetrouwde samenwonende moslimambtenaren uit hun huis te zetten maakt deel uit van de campagne 'Op weg naar nul immorele activiteiten in Putrajaya in 2010'.

"Het lijkt misschien hard, maar we willen dat de inwoners van Putrajaya weten dat we deze zaak serieus nemen", zegt de directeur van het departement van islamitische zaken Che Mat Che Ali in de New Straits Times. Degenen die door de islamitische zedenpolitie worden betrapt op samenwonen, worden naar een rechtbank gebracht.

Twee derde van de 28 miljoen mensen in Maleisië is moslim. Voor hen gelden zedenwetten die hen bijvoorbeeld verbieden in het openbaar alcohol te drinken. De wetten gelden niet voor de grote groepen christenen, boeddhisten en hindoes die ook in het land wonen.

Maleisië werd lang gezien als een modern islamitisch land. Het land kwam eerder dit jaar in het nieuws toen drie moslimvrouwen zweepslagen kregen nadat een rechtbank hen schuldig had bevonden aan seks buiten het huwelijk.