FIFA-delegatie bezoekt vier Engelse steden

Olga Kroeders

Een FIFA-delegatie bezoekt vanaf morgen de Engelse steden Londen, Manchester, Sunderland en Newcastle. De inspecteurs onderzoeken vier dagen lang de Britse kandidatuur voor het WK van 2018 en 2022, jaren waarvoor Nederland en België samen ook kandidaat zijn.

De delegatie onder leiding van de voorzitter van de Chileense voetbalfederatie Harold Mayne-Nicholls bezoekt in Engeland slechts vier van de twaalf steden waar bij een WK wedstrijden gespeeld zouden worden, maar van de steden die ze niet bezoeken krijgen ze een presentatie te zien. De 24 leden van de delegatie besluiten in december wie in 2018 en wie in 2022 gastheer mag zijn.

Na het bezoek van de delegatie aan Nederland concludeerde Harry Been, de drijvende kracht achter het zogenoemde HollandBelgium Bid, dat het WK in Nederland een stapje dichterbij is gekomen. Op de Nederlands-Belgische kandidatuur is veel kritiek, bijvoorbeeld omdat is toegezegd dat de FIFA alle betaalde belasting terugkrijgt.

Andere kandidaatlanden voor 2018 zijn Rusland, de Verenigde Staten en een samenwerking van Spanje en Portugal. Australië, Japan, Zuid-Korea en Qatar gaan alleen voor het WK van 2022.