[Upd] Van Gogh in Caïro gestolen

Redactie

Een buitengewoon waardevol schilderij van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh (1853-1890) is zaterdag op klaarlichte dag uit een museum in Giza, een westelijke voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro, gestolen. De Egyptische minister van Cultuur, Faruq Hosni, heeft dit gezegd. Hij zei dat het schilderij Klaprozen heette. Het gaat vermoedelijk om een schilderij uit 1886 waar een vaas met onder andere bloemen, rode pekanjers, op staan.

De waarde van het kunstwerk is moeilijk te schatten, maar de Egyptische politie meende rond de 40 miljoen euro. Het schilderij is niet lang na de opening door de dief uit de lijst gesneden. De politie heeft personeel ondervraagd en gaat beelden van bewakingscamera's onderzoeken. Het kunstwerk zou al eens eerder zijn ontvreemd uit dit museum, maar weer teruggevonden.

Het museum heet Mahmoud Mohammed Khalil en zijn vrouw-museum en staat in de gegoede wijk Doqqi. Het is gevestigd in een paleisje uit 1911 dat behoorde aan een rijke Egyptische jurist en parlementariër die samen met zijn vrouw Emiline Lock in de eerste helft van de twintigste eeuw een grote kunstcollectie aanlegde. Volgens officiële cijfers staat er voor meer dan 5,5 miljard euro aan kunst in en rond het pand.

Update 23.52 uur

Het schilderij van Vincent van Gogh is teruggevonden. Twee Italiaanse dieven werden enkele uren na de diefstal met het schilderij betrapt op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad.

Dat heeft de Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni bekendgemaakt.