Arts vrijuit na weigeren hulp

bennootje

Een Nederlandse internist die tijdens een trektocht in Nepal weigerde een Nederlandse toeriste met een gebroken pols te helpen, wordt niet berispt. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg bepaald.

Een lager tuchtcollege gaf de arts eerder een waarschuwing, maar het centrale college heeft die deze week vernietigd. Volgens dat college is een gebroken pols geen noodsituatie en zijn artsen niet altijd verplicht zich zo snel mogelijk naar de patiënt te begeven.

De arts was in november 2008 net na acht uur lopen aangekomen op een overnachtingsplaats toen de drager en de gids van de vrouw bij hem aanklopten. Hij stuurde hen weg, omdat hij als internist niets van botten wist.

De vrouw wist uiteindelijk een Franse arts te vinden, die de pols met bamboetakjes spalkte. De Nederlandse arts besloot later toch te informeren naar de toestand van de vrouw, en hoorde dat een andere arts haar had behandeld. Daar heeft hij het verder bij gelaten.

Opmerkelijk in de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege is dat de instantie zich bevoegd acht om te oordelen over de activiteiten van Nederlandse artsen in het buitenland, ook al zijn ze op vakantie. De arts woont in Nederland en staat in het Nederlandse register van artsen. Dat betekent dat het tuchtcollege zich over de klacht mag uitspreken.