[WvdW] Voorbeschouwing PSV - AZ

Sjors (Sj0rSz)

Ook dit weekend wordt er weer een volledige speelronde in de Eredivisie afgewerkt. De Wedstrijd van de Week is deze keer een treffen tussen twee ploegen, die eerder deze week nog in actie kwamen in de Europa League. Jullie raden het al; het gaat om het duel tussen PSV en AZ.

PSV is één van de twee ploegen, die tot op heden alle punten nog hebben binnengehaald. De andere ploeg, die nog geen wedstrijd verloor, is het verrassende N.E.C. Nijmegen. In de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar wonnen de Eindhovenaren met 3-1 van sc Heerenveen. Afgelopen weekend waren de mannen van trainer Fred Rutten een maatje te groot voor De Graafschap, dat met 6-0 werd opgerold. Ola Toivonen, aanvaller uit de Lichtstad, nam toen drie doelpunten voor zijn rekening.


Ola Toivonen scoorde in twee wedstrijden al vijf keer voor PSV

Voor AZ begon het seizoen minder goed. De formatie van nieuwbakken trainer Gert-Jan Verbeek won vooralsnog geen wedstrijd, maar deelde de punten steeds met de tegenstander. Zowel NAC Breda als FC Groningen hielden de Alkmaarder formatie op 1-1. Op Europees niveau gaat het iets beter. Gisteren was de ploeg met 2-0 te sterk voor KF Aktobe uit Kazachstan, waardoor plaatsing voor de groepsfase van de Europa League erg dichtbij is. Dan moet er volgende week donderdag wel voor gezorgd worden, dat de voorsprong gehandhaafd wordt.

Dirk Marcellis zal zondagmiddag een bijzondere wedstrijd meemaken. De verdediger stond in de periode tussen 2006 en 2010 onder contract bij PSV. In het afgelopen seizoen kon de speler nauwelijks op speeltijd rekenen, waardoor hij ervoor koos om te vertrekken. Uiteindelijk bleek AZ de beste optie voor de speler, waarna de transfer werd bevestigd. Daarnaast is hij al uitgegroeid tot een vaste waarde bij de Alkmaarders.


Dirk Marcellis; vorig jaar speler van PSV, nu van AZ (Wikimedia Commons/CrazyPhunk)

In het afgelopen seizoen speelden PSV en AZ twee keer tegen elkaar. De Eindhovenaren wisten in eigen huis met een minimaal verschil (1-0) te winnen. In Alkmaar moesten beide ploegen de punten op de laatste speeldag van de competitie delen (1-1). Het is dus zomaar mogelijk dat er zondagavond weer een gelijkspel op het bord staat.

Voor AZ is winst op PSV alweer enige tijd geleden. Dan moeten we namelijk terug naar 12 november 2008. In het kader van het nationale bekertoernooi werd de ploeg uit de Lichtstad destijds met 1-0 verslagen. De verwachting is in elk geval dat er een mooie partij op de mat wordt gelegd. PSV wil proberen ongeslagen te blijven en AZ wil nu eindelijk wel eens drie punten op het conto bij kunnen schrijven.

Het duel in het Philips Stadion begint zondagmiddag om 16:30 uur en staat onder leiding van Erik Braamhaar. Discusieer hieronder alvast over de uitslag en de mogelijke opstellingen van beide ploegen!