Force India moet Aerolab schadevergoeding betalen

Peterselieman

Het Formule 1-team Force India kan tijdens het Grand Prix-weekend in Italië in september in de problemen raken. Reden hiervoor is dat de Indiase renstal door een Britse rechter veroordeeld is tot het betalen van ruim één miljoen euro aan windtunnelexploitant Aerolab.

Bij de race in Monza bevinden de teams zich op Italiaans grondgebied en heeft het Italiaanse bedrijf omdat het veld daar onder Italiaanse jurisdictie staat de mogelijkheid om beslag te laten leggen op de spullen van Force India. Een soortgelijke handelswijze heeft de Formule 1 in Italië al eerder veel problemen opgeleverd.

De zaak tussen Force India en Aerolab/Fondtech draait om het toe-eigenen van het intellectuele eigendom van windtunnelmodellen en -data. De rechter oordeelde dat deze liggen bij Aerolab, waardoor Force India een schadeclaim moet betalen.

Aerolab verwacht dat Force India wederom gerechtelijke procedures op zal gaan starten, omdat directeur Jean Claude Migeot door de renstal aangeklaagd is. Reden hiervoor is dat Force India vermoedt dat Aerolab het nieuwe team Lotus heeft geholpen met een achtergebleven schaalmodel van het Indiase team. Op basis van dit schaalmodel zouden de schaalmodellen van de Lotus TF127 zijn ontwikkeld. Lotus Racing zelf is in deze zaak geen partij meer, omdat het bedrijf met Aerolab deze zaak schadeloos gesteld is.