Titanic 3D in kaart gebracht

motorbloempje

De Titanic, het legendarische schip dat op 14 april 1912 gezonken is na een aanvaring met een ijsberg, wordt deze week driedimensionaal op film vastgelegd. Een Candese expeditie van wetenschappers wil op deze manier het wrak voor komende generaties beschikbaar houden: het wrak begint namelijk steeds meer af te brokkelen en te vergaan.

Het wrak van deze onzinkbare kolos ligt 500 kilometer uit de Canadese kust op een diepte van ongeveer vier kilometer en verspreid over een gebied van drie bij vijf kilometer. Deze grote oppervlakte is mede te danken aan het feit dat het schip bij het zinken in twee delen is gebroken. De expeditieleider zegt dit totale gebied in kaart te willen brengen aangezien de helft van het gebied nog nooit op foto of film is vastgelegd. Het idee is om met duikrobots zo veel mogelijk foto's en sonorapparaten dit onontdekte gebied vast te leggen zodat er een compleet overzicht ontstaat.

Het doel van deze expeditie is niet om objecten van de zeebodem naar boven te halen om ze zo te kunnen bewaren. Alhoewel dit in het verleden wel is gebeurd gaat het hier puur om het vastleggen van de situatie. Het enige wat de expeditie van plan is naar de oppervlakte te brengen is een stalen proefopstelling die in 1998 bij het wrak geplaatst is. Deze proefopstelling moet de onderzoekers kunnen vertellen hoe snel het wrak gesleten is en nog zal slijten. Het wrak heeft veel te lijden gehad onder het water, weekdieren en microben, die er tezamen voor zorgen dat het wrak langzaam wordt weggesleten en weggevroten. Voorbeelden hiervan zijn het achterdek dat al grotendeels is ingestort en het kraaiennest dat in de loop der jaren is losgeraakt en weg is gespoeld.

Bij de ramp met dit schip zijn toentertijd meer dan 1500 passagiers verdronken. Decennialang was niet bekend waar het schip zijn laatste rustplaats had gevonden, tot het in 1985 werd ontdekt.