Volleybalsters uitgeschakeld

Olga Kroeders

Door de 3-0 nederlaag tegen Italië zijn de volleybalsters van Oranje uitgeschakeld voor de finaleweek van de World Grand Prix. In Tokio kreeg Nederland in de eerste set nog wel twee setpoints, maar toen die onbenut bleven, gaf de grote klasse van de Europees kampioen de doorslag: 29-27, 25-16, 25-15.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger speelt nog wel tegen de Dominicaanse Republiek en Japan, maar zal op de ranglijst niet meer klimmen naar de zesde plaats, die recht geeft op deelname aan de finale. De zevende plaats tussen de twaalf deelnemende landen is nu het hoogste haalbare. Als die wordt bereikt, is dat (met de jonge spelverdeelster Laura Dijkema voor het eerst bij een groot toernooi) een prima prestatie.

De degelijke Italiaanse ploeg bleek vrijdag een maatje te groot, al was er in de eerste set nog wel sprake van veel spanning. Oranje keek constant tegen een kleine achterstand aan, maar wist bij 22-24 te profiteren van onrust binnen de Italiaanse ploeg en kwam langszij (24-24). Oranje kreeg zelf twee setpoints, maar juist op die momenten was Italië weer goed bij de les. Met name aanvalster Serana Ortolani was uitstekend op dreef. Zij scoorde vanaf rechts op beslissende momenten en werd met 16 punten topscorer van de wedstrijd.

Nederland was na de eerste set enigszins aangeslagen en kwam niet meer tot grootse daden. De service van Italië werd vaak niet goed verwerkt en ook de blokkering van de Europees kampioen bleek niet eenvoudig te omzeilen.