Jaar celstraf voor vergiftigen zwangere vrouw

Redactie

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een 32-jarige man veroordeeld tot een jaar cel omdat hij een zwangere vrouw een middel had toegediend dat een miskraam kan veroorzaken.

De man stopte het middel tijdens een etentje in oktober 2008 in de spaghettisaus van de vrouw. Nog diezelfde avond verloor zij haar ongeboren kind, op dat moment twee maanden oud. Het middel was Arthrotec, een pijnstiller die de kans op een miskraam verhoogt en dus niet door zwangere vrouwen mag worden gebruikt.

De dader was de vader van het kind. Hij wilde dat de vrouw een abortus onderging, maar zij wilde het kindje juist houden. Tijdens het etentje verpulverde de man enkele tabletten Arthrotec en mengde die door de saus van de vrouw. De man heeft toegegeven dat hij hoopte op een miskraam. Hij had op internet gelezen dat Arthrotec miskramen kan veroorzaken.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist. De rechtbank houdt het op een jaar, onder meer omdat niet met zekerheid is te zeggen dat de miskraam is veroorzaakt door de pijnstillers in het eten. Er kan ook een andere oorzaak zijn geweest. De rechtbank liet in het vonnis meewegen dat 'de samenleving eist dat een daad als deze wordt gestraft'.