OM in beroep in zaak stenengooiende agent

Redactie

Het Openbaar Ministerie in Zutphen heeft hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling van een 30-jarige agent voor poging tot doodslag. De man werd vorige week woensdag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke cel, omdat hij 4 augustus vorig jaar in Didam een steen door de ruit van een rijdende auto gooide.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd de man vrij te spreken, omdat sprake zou zijn geweest van psychische overmacht. De agent bekogelde de automobilist, die hij al eerder was tegengekomen. De man werd geraakt op zijn schouders, maar raakte niet ernstig gewond. De politieman dacht toen hij de steen gooide dat de bestuurder van de auto hem belaagde, wat achteraf niet waar bleek te zijn. De agent was volgens een deskundige overspannen door de hoge werkdruk en persoonlijke problemen.

Het OM in Zutphen heeft eveneens hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling van een 29-jarige vrouw voor poging tot doodslag op een agente. De vrouw kreeg geen straf opgelegd vanwege haar persoonlijke situatie en de omstandigheden waaronder ze haar daad beging. Ook zou ze niet zwaargewond zijn geraakt.

De vrouw smeet 1 augustus vorig jaar een ijzeren staaf richting het hoofd van de agente. Ze ging door het lint omdat de politie haar huis in Apeldoorn was binnengekomen om haar zieke kind na een machtiging van de kinderrechter mee te nemen. De agente brak haar arm bij het incident, wat in de ogen van het OM wel degelijk ernstig letsel is.

Daarbij heeft de vrouw nauwelijks meegewerkt aan onderzoek naar haar persoonlijkheid. Daarom hoort de rechter volgens het OM hier slechts beperkt rekening mee te houden. Tegen de vrouw was drie jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk geëist.