Politie richt pijlen op dronken Poolse chauffeurs

bennootje

De politie let de komende periode tijdens alcoholcontroles extra op Poolse automobilisten. Hiertoe is besloten vanwege de toename van het aantal incidenten waarbij beschonken Polen waren betrokken. Surveillerende agenten op Nederlandse snelwegen richten zich meer dan gebruikelijk op buitenlandse nummerborden.

De gerichte alcoholcontroles, die donderdag zijn begonnen, duren zeker twee weken. Als uit een evaluatie blijkt dat verlenging van de controles zinvol is, gaat het Korps Landelijke Politiediensten ermee door.

Onlangs bleek uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid dat er een toename is van het aantal letselongevallen waarbij Poolse automobilisten zijn betrokken. Vorig jaar was bij zestien procent van het aantal ongelukken met een Poolse veroorzaker sprake van rijden onder invloed. Een jaar eerder was dat nog een kleine tien procent.

Dit jaar zijn alleen in de maand juli al meer dan tien Polen aangehouden die met te veel drank op achter het stuur zaten. Twee van hen bleken 's middags al meer dan vijf keer het toegestane alcoholgehalte in hun bloed te hebben.

Als automobilisten een te hoog alcoholpromillage blijken te hebben, volgt altijd een boete en een rijverbod. Als het promillage extreem hoog is, wordt het rijbewijs ingevorderd.