'Google kan helpen met het plannen van je leven'

Roel (Zapato)

De CEO van Google, Eric Schmidt, heeft een waarschuwing uitgegeven aan de jongeren van nu. Hij stelt dat het leven van de huidige jeugd zo goed gedocumenteerd is op internet dat ze hun naam zullen moeten veranderen zodra ze volwassen zijn. Hij suggereert dat jonge mensen hun verkeerd gespendeerde jeugd daarmee moeten kunnen ontsnappen, omdat hun leven nu tot in de kleinste details wordt gedocumenteerd door sociale netwerken als Facebook.

"Ik geloof niet dat de samenleving begrijpt wat er gebeurt op het moment dat alle informatie altijd wordt opgeslagen en beschikbaar is," vertelde Schmidt aan The Wall Street Journal. In het interview stelde hij ook dat mensen hun naam zouden moeten kunnen veranderen om beschamende dingen uit het verleden te verbergen. Hij voorspelde ook dat Google in de toekomst zo veel over zijn users zal weten, dat de zoekmachine hen zal kunnen helpen met het plannen van hun leven.

"We proberen erachter te komen wat de toekomst van zoeken is. Een idee is dat meer en meer zoekopdrachten gedaan zullen worden zonder dat je die zelf hoeft te typen. Ik denk eigenlijk dat de meeste mensen niet willen dat Google hun vragen beantwoordt. Men wil dat Google hen vertelt wat ze moeten doen." Als voorbeeld noemde Schmidt dat omdat Google 'ongeveer weet wie je bent, waar je van houdt en wie je vrienden zijn', de zoekmachine je zou kunnen attenderen op die ene groenteboer waar je net langsloopt, omdat je nog groenten nodig hebt.

Het is niet de eerste keer dat Schmidt controversiële uitspraken doet. Afgelopen jaar stelde hij dat 'als je dingen doet waarvan je niet wilt dat iemand het weet, je die dingen misschien helemaal niet zou moeten doen'. Ook Google zelf ligt de laatste tijd onder vuur betreffende de privacy van de users en Google-elementen zoals Street View.