'Oermoeder is 200.000 jaar oud'

Roel (Zapato)

Wetenschappers hebben de leeftijd onze 'oermoeder' vastgesteld, en wel op 200.000 jaar. Alle mensen die nu nog in leven zijn, stammen af van deze zogenaamde mitochondriale Eva.

DNA
De onderzoekers komen tot deze conclusie na analyse van het mitochondriale DNA. Die vorm van DNA kan alleen via de vrouwelijke lijn doorgegeven worden aan het nageslacht. Dit betekent niet dat 'Eva' de eerste moderne vrouw was, maar wel dat alleen haar nakomelingen tot de dag van vandaag overleven. "Er is altijd wel een vrouw ouder dan de mitochondriale Eva," zegt Marek Kimmel van de Universiteit van Rice. "Maar haar DNA heeft het niet tot nu gehaald. De leeftijd van de mitochondriale Eva is dus altijd lager dan de leeftijd van de eerste moderne vrouw."

Klok
Mitochondriaal DNA bevat een soort genetische klok, waarmee het voor wetenschappers makkelijker is om dit soort analyses uit te voeren. Aangezien wetenschappers de frequentie van mutaties weten, kunnen ze aan de hand van het aantal mutaties erachter komen hoe lang geleden het DNA 'zuiver' is geweest, dus zonder mutaties.

Complicaties
Nu zijn dit soort dingen altijd ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Onderzoekers moeten namelijk ook rekening houden met willekeurige gebeurtenissen, zoals een groep mensen die uitsterft. Daarmee gaat ook hun DNA-variatie verloren. Desondanks gaan alle modellen die de onderzoekers ontworpen hebben ervan uit dat ongeveer 200.000 jaar geleden onze oermoeder heeft geleefd.